----- DRAFT-----

Haleakalā National Park Field Trip: Sample Itinerary

This is a sample schedule of a 3.5 hour class visit to Haleakalā National Park.

9:00-9:15am: (15 min) Welcome/Rules/Safety

Bus arrives at Hosmer Grove where rangers will greet you on the bus. Rangers will review park rules and give safety briefing .

9:15-9:45am: (30 min) Introduction to Habitats/Snack/"Ranger Says"

Students use restrooms. Rangers gather group in campground. Play "Ranger Says" game to gets students moving, followed by program overview while they are snacking.

9:45-10:15am: (30 min) Special Needs/Special Homes

Students get to know the different honeycreeper species that call this cloud forest home. They learn to identify the native plants that the bird depends on.

10:15-10:25am: (10 min) Instructions & Safety Prep for Hike

The entire class gets basic instructions & safety rules. Group breaks into 2.

10:25-11:25pm: (60 min) Naturalist Hike: Each One, Teach One

Each group hikes a portion of Hosmer Grove Loop Trail. Students become naturalists, sharing information from the naturalist cards with each other.

11:25-11:55am: (30 min) Review/Conclusion

The entire class rejoins and does the program conclusion together.

11:55-12:25pm: (30 min) Lunch/Goodbye

Students have lunch on the campground grass or in the shelter. Students can use restrooms. After lunch, students get back on bus and drive back to school.

Restrooms are available at Hosmer Grove Picnic/Campground. You will have time for a quick rest room break before and after your program.





Bus Schedule

8:55am- Arrive park entrance show educational fee waiver. Drive to Hosmer Grove

9:00am-9:15am- Arrive @ Hosmer Grove, ranger talks on bus, unload bus

9:15am-12:25pm- @ Hosmer Grove

12:25pm- Load bus, drive to school

12:25-1:15pm- Drive from park to school. Arrive at school (no later than 1:25pm)